En bild på ett hotell sett från vattnet i Sharm el Sheikh

USA välkomnar ansträngningar från Jordanien till värd palestinsk – israeliska möte

USA välkomnar ansträngningar från Jordanien till värd palestinsk – israeliska möte


USA har välkomnat jordanska försök att anordna ett möte på tisdagen mellan palestinsk och israelisk tjänsteman .

Samtidigt palestinierna tonas ner förväntningarna inför deras första möte med israelerna i mer än ett år som en israelisk minister sade att mötet var ett steg i rätt riktning , men bör inte ses som förnyelse av förhandlingar .

Trots USA: s utrikesminister Hillary Clinton uttryckte förhoppning om att mötet kan leda till direkta förhandlingar och » kan hjälpa till att föra oss framåt på den väg som föreslagits av kvartetten » i Mellanöstern som består av USA , Ryssland , EU och FN .

» När jag träffade de andra kvartetten på 23 september , vi lägger fram ett ramverk för att återuppta direkta förhandlingar mellan parterna , » Clinton sade i ett uttalande skickas till The Jordan Times . » » Vi visste att framsteg mot detta mål inte skulle vara lätt så det är viktigt att båda sidor dra nytta av denna möjlighet. «

Clinton hyllade Jordanien ansträngningar att föra de båda parterna tillsammans och konstaterar att hon var i kontakt i frågan med utrikesminister Nasser Judeh och särskilda sändebud David Hale .

 

Enligt uttalandet kommer Judeh värd för två möten på tisdagen , en med israeliska och palestinska förhandlare och kvartettens sändebud , och ett andra möte mellan de israeliska och palestinska representanter .

Enligt Associated Press , den palestinske chefsförhandlaren Saeb Erekat , och israeliska sändebud Yitzhak Molcho är inställda för att representera sina länder i Amman .

Erekat sade till journalister på Västbanken på måndagen att han inte förväntar sig några genombrott om inte Israel går med på att stoppa byggandet av bosättningar på Västbanken och östra Jerusalem . Han sade också att Israel måste acceptera 1967 års linjer som grund för en framtida gräns .

Israel erövrade Västbanken och östra Jerusalem i 1967 mellanöstern krig .

Israel avvisar de palestinska kraven och säger att fredssamtal återupptas utan förhandsvillkor .

Samtidigt sade en topp israelisk statsråd att det planerade mötet var ett steg i rätt riktning , men bör inte ses som förnyelse av förhandlingar .

» Det här är en positiv utveckling , » Intelligence minister och vice premiärminister Dan Meridor berättade israeliska offentliga radio .

» Det är första gången på länge att palestinierna har upprättats för att komma och prata med oss direkt , utan förhandsvillkor , » han citerades av Agence France Press som säger.

Meridor sade att mötet inte i sig utgöra en återgång till direkta samtal men uttryckte förhoppning att det skulle vara en språngbräda som skulle » göra det möjligt för palestinierna att återvända till förhandlingarna .

» Vi var inte ombedd att göra deklarationer vid de inledande samtalen , » sade han , vilket indikerar att endast i samband med verkliga förhandlingar skulle Israel lägger ut sina positioner .

Palestinierna betonade också samma punkt .

» Det här mötet kommer att ägnas åt att diskutera möjligheten att göra ett genombrott som skulle kunna leda till ett återupptagande av förhandlingarna , » Erakat sade till Voice of Palestine radio .

» Därför kommer det inte att markera ett återupptagande av förhandlingarna «, sade han och upprepade den palestinska mantrat att det inte skulle finnas några samtal utan ett stopp för bosättningsverksamheten .

Direkta samtal avstannat i september 2010 , när en israelisk frysning av nya Västbanken konstruktion gått ut och premiärminister Benjamin Netanyahu avböjde att förnya det .

Palestinske presidenten Mahmud Abbas har sagt att han inte kommer att föra samtal utan en ny uppgörelse frysa och en överenskommelse om en tydlig ram för samtal som bygger på 1967 års gränser .

Nyheter att sidorna skulle träffas för första gången på mer än ett år utlöste en ilsken reaktion från Gazas Hamas härskare , som försöker driva igenom en försoningsavtal med Abbas Fateh rörelse .

 

» Vi kräver en bojkott av detta möte , » Hamas talesman Sami Abu Zuhri till AFP . » Att gå till ett sådant möte är bara satsa på misslyckande . «

Och Folkfronten för Palestinas befrielse ( PFLP ) fördömde också flyttningen som ett » allvarligt fel » som skulle tvinga palestinierna tillbaka till ett annat meningslöst avvaktande .

» Ockupationen och kvartetten är de enda mottagarna från Amman möte som är i själva verket ett förhandlingsmötesom dränerar den palestinska nationella kontot , » sade gruppen i ett uttalande .

Israels Meridor sade insatserna för att få sidorna att prata efter ett uppehåll på nästan 16 månader hade kommit från Jordanien i vad han beskrev som en » positiv förändring . «

» Det var inte inblandad förrän nu , och det är dess initiativ . Det är en förändring och en positiv förändring , » sade han .

» Jordanien är en granne och vi har viktiga relationer med det och jag tror att dess engagemang i någon lösning på det palestinska problemet är kritisk , » tillade han .

 

Utforsk lignende

Blogginnlegg