En bild på ett hotell sett från vattnet i Sharm el Sheikh

Jordansk kompositör vill dela sin kärlek för musik med samhället

Jordan

Jordansk kompositör vill dela sin kärlek för musik med samhället


AMMAN – Vid åtta års ålder kunde jordanska Ghiya Rushidat spela en låt hon hörde på piano utan att ha tagit några lektioner.

Idag är Rushidat duktig kompositör, när hon var ung drog hon ut för att upptäcka att spela piano på egen hand, utan formella lektioner.

«Min familj gav mig ett litet piano för min åttonde födelsedag. De försökte skriva in mig på en musikskola, men jag gillade inte tanken att lära mig av en lärare», berättar den idag 30 – åriga pianisten till Jordan Times nyligen i en intervju.

Men till slut tog hon en kurs på ett musikinstitut i Amman och började ta kurser vid det nationella Musikkonservatoriet vid 16 års ålder.

«Senare tog jag en kandidatexamen i pianospel vid Yarmouk University och fick två certifikat från Storbritannien och Frankrike», berättar pianisten, vars första konsert i Amman drog över 400 åskådare förra året.

För att dra nytta av mina kunskaper för att gynna utsatta människor, spelade Rushidat musik för cancerpatienter på King Hussein Cancer Center och två andra sociala centra under sju år.

«Jag ville spela musik för dem eftersom jag älskar frivilligt arbete. Jag vill hjälpa människor att uttrycka sina känslor genom musik», tillade hon.

Under 2008 fick pianisten chansen att själv komponera musik, vilket hjälpte henne att göra sig ett namn i hela världen.

«En vän till mig höll på att göra en kortfilm i Amman och kontaktade mig för att komponera filmens soundtrack. Jag hade inte tillräckligt med erfarenhet i musiksammansättning, men jag gav det ett försök», konstaterade hon.

Efteråt började Rushidat ta online-kurser i musiksammansättning med flera kända lärare såsom Glasgow-baserade film- och TV-kompositören Stu Kennedy och den amerikanska oberoende musikproffset Steven Scott.

«Att skriva ett soundtrack till en film är helt annorlunda jämfört med att komponera musik i allmänhet eftersom du måste koncentrera dig på allt som har med filmen att göra».

«Jag känner mig bekväm i att göra musik för dokumentärer eftersom de är mer verkliga», sade hon och tillade att många människor började be henne att komponera musik för sitt arbete.

Rushidat har hittills sammansatt ljudspår för 24 lokala och internationella filmer, däribland åtta dokumentärer.

Hennes egna pjäs «Yassamine» genomfördes för första gången i en konsert utanför Jordanien i januari 2013.

Massimiliano Bigazzi, en italiensk kompositör, sade att han bestämde sig för att inkludera pjäsen i en föreställning med sin ensemble Gli Enarmonici i Italien som utgångspunkt för ett projekt för samarbete mellan internationella musiker och artister.

 
«Jag ville ha ett självständigt verk från varje kompositör jag involverade i projektet, (inklusive ett av mig) samt ett av Rushidat», sade han i ett e – postintervju. Bigazzi tillade att han funnit en chans att inkludera «Yassamine» i programmen i två andra konserter i mars och juni förra året.
«Vid varje tillfälle, var Ghiyas pjäs riktigt lyckad», tillade den italienska kompositören.
 
Rushidat anser att jordanska samhället nu är mer medvetna om vikten av musik.
«Jag hade tur eftersom min familj stöttade mig men andra inte får sådant stöd. Vissa människor blir fortfarande förvånade när de får veta att jag studerade musik på universitetet».
Rushidat säger att hon för närvarande arbetar med sin första CD som kommer att omfatta cirka 15 låtar.
 
«Jag hoppas att det kommer att lyckas».
 
Läs om våra resor till Jordanien.
 

Utforsk lignende

Blogginnlegg