En bild på ett hotell sett från vattnet i Sharm el Sheikh

Brådskande sammanträde bland babianerna

Egypt

Brådskande sammanträde bland babianerna


Den 30 juni gick miljontals egyptier ut på gatorna för att dra tillbaka sitt förtroende för Morsy, och kräva ett slut på det muslimska brödraskapet regim.

Armén besvarade folkets vilja, störtade Morsy och hänvisade honom till rättegång och tillkännagav en plan för att omstrukturera Egyptens väg vidare.

Egyptierna fylldes av en känsla av glädje att de inte hade upplevt sedan Mubaraks fall. Men brödraskapet blev som galna, terroristattacker utbröt i Sinai och att egyptiska soldater dog blev till synes vardag. Och så samlade brödraskapet sina anhängare i Rabea Al-Adaweya och Al-Nahda, där de iscensätta sit-ins som inte var fredliga. Mängder av människor torterades av brödraskapet på båda dessa platser, deras kroppar kastades ut och hittades senare. Brödraskapets beväpnade miliser marscherade ut varje dag för att skjuta urskillningslöst mot oskyldiga åskådare.

En hel månad hade gått, brödraskapet fortsatte att begå brott på båda platserna. Invånarna i Rabea Al-Adaweya upplevde att deras liv hade blivit till ett helvete, medan de i Bein Al-Sarayat nära Al-Nahda blev överfallna av Brödraskapet. Dussintals dödades och hundratals fler skadades.

Men bland alla dessa tragiska händelser, glömde vi att Al- Nahda Square ligger precis intill Kairos anrika djurpark – öppnad år 1891, den första i arabvärlden och Afrika. Djuren inne i djurparken påverkats starkt av vad som hände i närheten. Rapporter inifrån djurparken har talat om ett allmänt tillstånd av depression bland djuren.

Elefanter, giraffer och lejon, tigrar och zebror, strutsar och många andra djur, har alla lidit. Babianer fick nog och började skrika och röra om tills alfahannen kom ut. Spatserande runt på händer och fötter, svansen stolt upphöjd, åtnjuter han stor respekt bland de andra babianerna. När han tittade på de andra, sänkte de långsamt sina röster tills det blev helt tyst. Sedan talade han i en blomstrande röst.

«Mina kära söner. Jag känner för er och lider med er, men jag råder er att lugna er så att vi kan tänka och agera klokt», sa Alfahannen.

Men en annan babian sa: «Vi kommer inte längre tolerera detta helvete».

Ännu en annan babian hoppade upp och ner och sade: «Vi har inte kunnat sova en hel månad. Och det hemska ljudet av skottlossning! De går ut och skjuter oskyldiga människor. Jag såg dem tortera en man till döds nära stängslet precis här utanför».

«Jag såg dem lemlästa offrens kroppar med sina knivar». sade en skräckslagen babiandam, medan hon höll sig om sina kinder. «De är kriminella. De är vildar».

Alfahannen skakade på huvudet, medan en annan babian som verkade vältalig men upprörd sa: «Vi måste sluta prata och börja göra något. Visst är det regeringens plikt att skydda folket»?

«Det verkar Sisi och övergångsregeringen är ovilliga att bryta upp protesten av rädsla för olyckor» svarade Alfahannen försiktigt.

Babianerna började skrika högljutt.

«Offer kommer att falla på grund av brödraskapets sit-ins, inte tillslaget mot dem», sade den vältaliga apan. «De kommer att skjutas ihjäl eller torteras. Ändå kan jag inte förstå varför Sisi är tveksam, speciellt som han bemyndigades av miljontals egyptier för att bekämpa terrorism».

«Det är möjligt att bryta upp sit-in utan offer, precis som man gör på andra håll i världen. Hur är det med vattenkanoner»?

Alfahannen sade: «Glöm inte att de är beväpnade, vi har sett deras automatvapen. Det första brödraskapet skulle göra är att skjuta på soldaterna».

«Då skulle soldaterna ha rätt att försvara sig». svarade den vältalige babianen. «Lyssna chefen, vi samlas här varje dag för att klaga och sedan går vi hem och gör ingenting. Vi måste hitta en lösning i kväll».

Babianerna ropade igen.

«Lyssna, det är inte bara upp till oss».  försäkrade babianledaren dem. «Jag ska samråda med andra djuren och återkomma till dig snarast. Vänta på mig».

Han hoppade högt upp i luften och försvann bakom träden. Babianerna väntade otålig en halv timme innan han kom tillbaka.

Alfahannen återvände med samma blomstrande röst: «Mina söner, jag konsulterade med våra djur, och de är alla överens om att sit-ins  av dessa brottslingar måste skingras snabbt. Så sade lejonen, tigrarna, elefanterna, zebrorna och även den söta girafferna. Jag har aldrig sett dessa giraffer så arga som i dag».

Babianerna verkade helt plötsligt entusiastiska.

«Snälla chefen, berätta vad du ska göra». sade den vältalige babianen.

«De andra djuren bad mig att skicka ett meddelande till Sisi. Håller ni med om detta»? frågade ledaren.

Alla babianerna jublade sitt stöd, men den vältaliga babianen ställde en annan fråga: «Och tror ni att Sisi kommer att bry sig om ett yttrande från djurparkens invånare?».

«Det borde han», svarade Alfahannen. «Han måste avsluta vårt lidande. Vi djurparksdjur är en del av livet för egyptierna. De har åtnjutit fina tider här och har fina minnen. Vem av dem kom inte för att se oss som barn på skolresor? Vem kom inte hit som en ung man med sin fästmö»?

«Sisi måste veta att vi älskar Egypten precis som han gör. Trots att han bemyndigades av miljoner egyptier, är han tveksam eftersom han vet det muslimska brödraskapet skyddas av amerikanerna. Amerika pressar honom och regeringen så att brödraskapets protester skall sprida sig. Och när sammandrabbningar är utbredda överallt, kommer amerikanerna att ingripa och föra tillbaka brödraskapet att makten».

Babianerna började skrika i ilska.

Den vältaliga babianen reagerade ilsket. «Omöjligt ! Folket kommer inte att tillåta det. Sisi måste skydda egyptierna och skydda oss djur i djurparken».

«Lyssna, ni vet att vår vakt Qadry har tillbringat 30 år med oss här och förstår vårt språk». sade Alfahannen högt. «Han har aldrig berättat det för någon, för vem skulle tro honom? Personligen pratar jag med honom varje dag. Jag gillar honom, och jag litar på honom. Jag föreslår att han förmedlar våra tankar till Sisi. Våra djurkollegor gav mig detta förslag. Jag vill höra era åsikter också. Du där, vad säger du?».

«Hur kan Sisi låta egyptierna, som har gett honom sitt förtroende, utsättas för tortyr och mord på gatorna»? frågade den kvinnliga apan.

«Madam, glöm inte det funnits dödsoffer inom brödraskapet också». svarade ledaren.

«Vi sörjer för offren på båda sidor, för varje person som dör i onödan». sade hon. «Men varför tillämpar inte regeringen lagen lika för alla och bryter upp de beväpnade sit-ins? Det är ju regel nummer ett».

Alfahannen pekade mot en babian längst bak. «Din tur».

Babianen hoppade två gånger i luften för att lugna ner sig och sa sedan: «Jag vill fråga Sisi varför den egyptiska regeringen dukar under för amerikanska påtryckningar. Sedan när önskar Amerika att det ska gå bra för Egypten? Amerika vill hålla brödraskapet vid makten bara för att uppnå sina egna intressen».

«Lyssna, här är det budskap som Qadry kommer föra vidare från oss till Sisi» började Alfahannen «Vi invånare i djurparken vill att du tar en tydlig ställning emot de kriminella» sit-ins på de två torgen. Vi är en del av det egyptiska folket, och vi älskar det här landet precis som du gör. Du var behörig att ta itu med terrorismen, men dagarna gick utan åtgärd. Vi kan inte sova, äta eller älska, och vi faller isär».

«Högtiden Eid Al-Fitr närmar sig. Detta är en gjädjefyllt tillfälle för oss djur här för att möta tusentals besökare. Ingen kommer att besöka oss under den här tiden eftersom människor är rädda för de närliggande sit-ins. De skulle antagligen bli kidnappade och torteras till döds».

«Inget annat land skulle tillåta det som pågår. Det egyptiska folket stöder dig Sisi, så glöm Amerika. Amerika kommer inte att bestämma vårt öde. Endast det egyptiska folket kan bestämma sitt öde».

Babianerna märkte på hans röst hur han blev rörd av denna sista meningen. De var fyllda av entusiasm.

«Tror ni att ni godkänner mitt meddelande»? frågade Alfahannen publiken.

De hurrade och skrek av glädje.

Han log och vände sig bort.

 

Demokrati är lösningen.

 

Redigerad översättning från Al-Masry Al-Youm

Alaa Al-Aswany är en egyptisk författare , och en av grundarna av den politiska rörelsen Kefaya.

Utforsk lignende

Blogginnlegg