En bild på ett hotell sett från vattnet i Sharm el Sheikh

Blått är det nya gröna

Blått är det nya gröna


Under de senaste åren har en alltmer högljudd kör av miljöaktivister, civila aktörer och internationella institutioner krävt att den konventionella «bruna» ekonomiska utvecklingen, som är beroende av fossila bränslen, ersättas av en lägre koldioxidutsläpp genom en «grön» tillväxtmodell.

Men det finns ett tredje, mer konkurrenskraftigt alternativ: en «blå» ekonomi som drivs av entreprenörskap, i stället för toppstyrningsstrategier.

Faktum är att de flesta miljövänliga tekniker kräver betydande initial investering, vilket innebär att gå över till «grönt» förblir ett privilegium reserverat för de få länder som har råd med det.

Regeringarnas förmåga är att ge subventioner är begränsade, och rika länder kan inte förväntas bära kostnaderna för spridningen av hållbar teknik över hela världen.

Således, som FN bekräftade nyligen, saknar mer än en miljard människor i världen fortfarande tillgång till tillförlitlig, ren och billig energi.

Den blå ekonomin – ett koncept som utvecklats av den belgiska ekonomen Gunter Pauli – drivs mindre av investeringar och mer av innovation, med fokus på att skapa arbetstillfällen, bygga upp socialt kapital och generera mer kassaflöde genom att stimulera entreprenörskap och utveckling av nya affärsmodeller.

Den blå ekonomi utgår från tanken att företagen bör använda alla tillgängliga resurser och öka effektiviteten för att utveckla en portfölj av relaterade verksamheter som gynnar både dem och samhället.

Se till exempel på det svenska företaget Solarus AB, vars innovativa affärsmodell – att tillverka solpaneler av kolfibrer kasserade av flyg-och rymdindustrin, har gjort det möjligt att erbjuda solenergi till ett konkurrenskraftigt pris, utan stöd av statliga subventioner.

Det faktum att solenergi kan produceras lokalt från återvunnet material innebär att regeringar inte bör ge sol- relaterade subventioner och räddningsaktioner – kostnader för som så småningom landar på skattebetalarna.

Den blå ekonomin skulle också bidra till att lösa den oregelbundenheten som idag är ett problem inneboende i sol- eller vindkraftsystem.

Även efter att de nödvändiga teknikerna är utplacerade i stor utsträckning skulle det behövas ytterligare investeringar i energilagring eller en backupenergi.

Med tanke på att riklig vattenkraft som backup inte skulle vara ett alternativ överallt, skulle företagen behöva hitta sätt att ta vara på energi och resurser som finns lokalt.

Det är inte svårt att urskilja de potentiella fördelarna, för företag och för samhällen, för att matcha en rad till synes disparata problem med en effektiv användning av lokalt tillgängliga resurser.

Företag måste helt enkelt vara villiga att utveckla djärva och kreativa nya affärsmodeller som förändrar spelreglerna.

Till exempel produktionen av kaffe – kaffebolagets enda inkomstkälla – kräver oftast bara 0,2 procent av hela kaffeväxten.

Istället för att kasta bort återstående 99,8 procent, kunde företaget, odla svamp och med avfallet från denna process skapa ett proteinrikt foder, som också kan omvandlas till en naturlig energikälla.

Nuru Energy sätta denna typ av innovation i praktiken, att utveckla en människodriven cykel som ger ren energi i Afrika genom att använda återvinningsbara plastdetaljer och lokalt tillgängliga material.

Likaså i Storbritannien lanserade Cyndi Rhoades «Worn Again», som producerar trendiga produkter från ovanliga återvunnet material som skrotat läder från bilsäten, fallskärmar och fängelsefiltar.

Naturligtvis är tanken på att återanvända materia inom kontinuerliga slutna slingor för att utvinna sitt högsta värde inte ny.

Men den har nyligen återuppstått, med framväxten av konceptet «cirkulär ekonomi» som kräver kontinuerlig vidareutnyttjande av resurser genom återanvändning och renovering av produkter, komponenter och material.

En rapport i 2012 av Ellen MacArthur Foundation uppskattar att den cirkulära ekonomin kan spara $ 380.000.000.000 årligen, endast i EU, i material för kapitalvaror som bilar, möbler och elektriska apparater.

Den andra och tredje bandet av rapporten uppskattas att världen skulle kunna spara så mycket som $ 700.000.000.000 varje år på engångs konsumtionsvaror såsom förpackade livsmedel och drycker. Att införliva dessa slingor i den bredare ramen för den blå ekonomin skulle ge ännu större fördelar.

Världens katastrofala nivåer av resursutarmning och miljöförstöring, kräver en ny ekonomisk modell – om grön, blå, rund eller något annat – måste växa starkare.

Och många människor är villiga att lägga sina pengar där munnen är.

Spridningen av informationsteknik och sociala medier innebär att det är lättare än någonsin för företagare att utnyttja en stor pool av finansiering – för att inte tala om kontakter och expertis – från små investerare.

Av de omkring 500 crowdfunding -plattformar som nu finns, är flera specifikt inriktade mot ren teknik.

I maj tog Eureeca.com crowdfundingkonceptet längre än någonsin, och skapar den första verkligt globala crowdfunding marknadsplatsen som erbjuder kapitalfinansiering till företag.

Om den används på ett klokt sätt, kan sådana plattformar ta upp de bakslag som skapats av regeringarnas finanspolitiska begränsningar för att underlätta de entreprenöriella innovationer som krävs för att bygga upp den blå ekonomin.

Andra alltmer framträdande trender, som kollaborativ konsumtion, betala per användning, samt delnings- och leasingmodeller, skulle kunna erbjuda en lika mäktig impuls till dessa ansträngningar.

Med tanke på omöjligheten – ekonomiskt och på annat sätt – att förlita sig på lösningar uppifrån, bör det skapas en renare ekonomi är beroende av visionära entreprenörer som kan omvandla utmaningar till möjligheter. Hållbarhet börjar vid gräsrötterna.

 

Författaren, en seniorforskare vid INSEAD Innovation och Policy Initiative, är författare till » Utsikterna för Sustainable Energy Innovation inom oljerika Gulfstaternas samarbetsråd: Fallet av förnybar energi i Saudiarabien» . © Project Syndicate, 2014. www.project – syndicate.org.

 

Läs om våra resor till Jordanien.

 

Utforsk lignende

Blogginnlegg