En bild på ett hotell sett från vattnet i Sharm el Sheikh

Amman i Jordanien

Jordan

Amman i Jordanien


Amman - Jordanien

Amman – Jordanien

 
Amman är huvudstaden i Jordanien med omkring 1,6 miljoner invånare (år 2000). Staden, som ligger på ruinerna av det antika Filadelfia, blev landets huvudstad år 1921.
På platsen för dagens Amman fanns det bibliska Rabbath Ammon som kom att blomstra under romerskt styre under namnet Filadelfia. Under denna tid uppfördes flera byggnadsverk, bland annat en teater. Denna uppfördes mellan åren 169 och 177 e.Kr. på en naturlig sluttning och kunde ta uppemot 6 000 besökare. Genom att diverse restaurationsarbeten genomförts har man än idag möjlighet att använda teatern till diverse kulturella evenemang. Man har även restaurerat ett romerskt odeum som byggdes under 100-talet e.Kr. och som idag hyser konserter och andra evenemang. Lämningar från tiden under romerskt styre kan även hittas på den kulle i staden vilken befästs av romarna och där det tidigare legat ett akropolis. Här uppfördes även ett Herkules-tempel tillängat Markus Aurelius under 100-talet e.Kr. som till viss del återstår idag. Senare kom här att byggas en kyrka på 500-talet och under islamskt styre skulle även ett guvernörsresidens och ett administrativt centrum byggas som även det kan återses idag. På senare tid har även de stora moskéerna Abu Darwish och Malik Abdallah byggts, den sistnämnda så sent som på 90-talet.
 
Idag är Amman en spännande stad där du kan äta gott och strosa i bazaarerna, Läs gärna vår resa till Jordanien med Amman, Petra, Jerash, Döda Havet och det vackra ökenområdet Wadi Rum. 
 

Utforsk lignende

Blogginnlegg