Oman
Dallrande hetta ligger över centrala Omans nästan ändlösa grusslätter. Man ser nästan inte Oryx-antilopernas ljusa siluetter som kan skönjas i skuggan av de sällsynta Akaciaträden. I vilt tillstånd var dessa ädla djur redan utrotade, men här har sultan Oaboos gett dem nytt livsrum. Mitt i Omans geografiska hjärta finns det ont om människor. En ideal tillflyktsort för sällsynta och utrotningshotade djur. Naturskyddsområdet Jiddat al Harasis grundades 1974, är 27 500 km² stort och är emellertid ett av UNESCOs världsnaturarv.
Detta biosfärrerservats fauna och flora är enastående. Förutom cirka 300 Oryx-antiloper lever här arabiska gaseller och den sällsynta nubiska stenbocken, vildkatter, honungsgrävlingar, ökenrävar och vargar, ökenharar och den etiopiska igelkotten. Dessutom har man hittills kunnat registrera 180 olika fågelarter, bland annat mycket sällsynta djur som till exempel kragtrappen.
Naturskyddsområdet omfattar inte endast öknarna i inlandet, utan når ända fram till Indiska oceanen. Den 300 kilometer långa kusten är en av landets vackraste och mest omväxlande. Alla stränder är fullkomligt olika. Efter den vita sandstranden kommer skarpa svarta klippor, turkosblåa laguner sträcker sig en bra bit in i landet och är omtyckta rastplatser för flamingos. Algerna färgar vattnet rosa i insjöarna Khor Ghawi. En kust fylld av överraskningar och upptäcktsmöjligheter.
Under sommarmonsunen slår havets vågor mot klipporna med ett dånande ljud. Under denna period vågar sig inga fiskare ut på det upprörda havet. Tack vare den höga näringshalten och den utmärkta vattenkvaliteten finns det mycket fisk i Omans vatten — till och med 13 olika val- och delfinarter tumlar omkring i detta hav.
Om man vill uppleva Omans fantastiska natur och kultur rekommenderar vi
resan till Oman «Arabiska halvöns pärla».