En bild på ett hotell sett från vattnet i Sharm el Sheikh

Palestinier , israeler möts i Amman idag

Palestinier , israeler möts i Amman idag


AMMAN – palestinska och israeliska fredsförhandlare träffas i Amman idag i deras första ansikte mot ansikte samtal i nästan 16 månader , sade en hög tjänsteman på måndagen .

Utrikesminister Nasser Judeh sade i går mötet är ett resultat av intensiva jordanska insatser som leds av Hans Majestät Kung Abdullah under de senaste åren för att få de två parterna till förhandlingsbordet .
Men han betonade att Jordanien inte agerar som medlare mellan palestinier och israeler .
» Vi vill inte höja förväntningarna , men att hålla mötena mellan palestinierna och israelerna är en jordansk intresse först och främst , » sade han .
» Vårt mål är att föra dem samman och försöka verka för ett genombrott i fredssamtalen för att komma fram till att ta itu med frågorna om slutlig status , med början med gränser och säkerhet , » Judeh stressad .
Han tillade att det under de senaste månaderna , och som grundar sig på direktiven från kungen , han har möte med alla inblandade i fredsprocessen , tillade att Jordanien är orolig med att ge en adekvat klimat för samtalen , där han kommer också att vara direkt inblandade .
Judeh noterade att tre möten kommer att äga rum i ministeriets lokaler .
Det första mötet kommer att besökas av Judeh och Tony Blair , representant för den internationella kvartetten för Mellanöstern.
Vid det andra mötet , Judeh sade att han kommer att gå med de palestinska och israeliska förhandlare förutom kvartettens medlemmar. Det tredje mötet kommer bara att omfatta Judeh , palestinierna och israelerna .
Samtidigt Washington välkomnade den jordanska initiativet i ett uttalande i går av det amerikanska utrikesdepartementet .
» Vi välkomnar och stödjer denna positiva utveckling . Jag applåderar de insatser som kungen och utrikesminister Judeh att föra samman parterna och uppmuntra dem att närma sig dessa möten konstruktivt , » USA: s utrikesminister Hillary Clinton sade i uttalandet .
» Jag har varit i nära kontakt med utrikesminister Judeh och med speciella sändebud David Hale . «
» När jag träffade de andra kvartetten den 23 september , vi lägger fram ett ramverk för att återuppta direkta förhandlingar mellan parterna , » tillade Clinton .
» Vi visste att framsteg mot detta mål inte skulle vara lätt , så det är viktigt att båda sidor att utnyttja detta tillfälle , » underströk hon , uttryckte hopp om att detta direkt utbyte kan hjälpa till att flytta alla inblandade i fredsprocessen framåt på vägen parter föreslagits av kvartetten .
» Som presidenten och jag har sagt tidigare , är behovet av en varaktig fred större än någonsin . Status quo är inte hållbart och parterna måste agera djärvt för att föra fram frågan om fred , » tillade Clinton .
Judeh sade palestinska chefsförhandlaren Saeb Erekat kommer att representera den palestinska sidan , medan israelerna kommer att representeras av Yitzhak Molcho , Israels premiärminister Benjamin Netanyahu personliga sändebud , enligt ett uttalande från den israeliska ambassaden i Amman .
 
I uttalandet , israeliska nationella informationsdirektoratet chef , Yoaz Hendel , sade : » Vi är tacksamma till kung Abdullah och Jordaniens utrikesminister Nasser Judeh för deras initiativ att sammankalla sidorna i enlighet med kvartetten kontur . «
Också på tisdag , Agence France – Presse citerade Erekat ha sagt i en intervju med Voice of Palestine radio att mötena kommer att hållas för att diskutera möjligheten att återuppta förhandlingarna .
» Det här mötet kommer att ägnas åt att diskutera möjligheten att göra ett genombrott som skulle kunna leda till ett återupptagande av förhandlingarna . Därför kommer det inte att markera ett återupptagande av förhandlingarna «, sade han .
Tala till reportrar i Ramallah , Erekat uppmanade Israel att inte slösa bort den sällsynta möjligheten av ett ansikte mot ansikte möte.
» Detta är en värdefull möjlighet till fred och Israel bör inte slösa bort den och återigen vara orsaken till misslyckandet av insatser från det internationella samfundet, med kvartetten och Jordanien , för att återuppta förhandlingarna «, sade han .
Skulle tisdagens möte slut utan framsteg , skulle en kommitté av tjänstemän från den palestinska ledningen undersöka de tillgängliga alternativen och » lägga fram sina rekommendationer till presidenten Mahmoud Abbas inom de närmaste dagarna » , sade han , enligt AFP .
Han tillade att » 2012 blir det år då vi fortsätter våra ansträngningar att sätta Palestina på kartan geografiskt » .
» Om den israeliska Premier Benjamin Netanyahu tror att genom att fortsätta att bygga bosättningar … och förstöra alla utsikter till att genomföra en tvåstatslösning , som han kan stoppa våra ansträngningar , då han är fel . «
Nyheter om att de två sidorna skulle träffas för första gången på mer än ett år utlöste en ilsken reaktion från Gazas Hamas härskare , som försöker driva igenom en försoning affär med Abbas Fateh Party , rapporterade AFP .
» Vi kräver en bojkott av detta möte , » Hamas talesman Sami Abu Zuhri till AFP . » Att gå till ett sådant möte är bara satsa på misslyckande . «
Och vänster Folk Fronten för Palestinas befrielse fördömde också flyttningen som ett » allvarligt fel » som skulle tvinga palestinierna tillbaka till ett annat meningslöst avvaktande .
» Ockupationen och kvartetten är de enda mottagarna från Amman möte som är i själva verket ett förhandlingsmöte som dränerar den palestinska nationella kontot , » sade gruppen i ett uttalande.
 

Utforsk lignende

Blogginnlegg